Beschoeiingsschotten

Beschoeiingsschotten worden toegepast als grondkering langs de waterkant van sloten, vijvers en meren. De meest voorkomende beschoeiing is de opgeklampte schot. Opgeklampte schotten bestaan uit horizontaal gemonteerde planken die met klampen aan elkaar bevestigd zijn. De schotten kunnen eventueel met anti worteldoek (Geotextiel) worden geleverd.

 

De beschoeiingsschotten kunnen van verschillende houtsoorten worden gemaakt. Omdat de prijs van hardhout veel hoger ligt dan die van naaldhout wordt er vaak een combinatie gebruikt van beide houtsoorten. Men spreekt hier dan over een combischot of combi beschoeiingschot. Het onderste gedeelte van het schot dat onder water wordt geplaatst bestaat uit Europees naaldhout. In het gedeelte van het beschoeiingsschot dat op de scheiding van water en lucht wordt geplaatst wordt hardhout aangebracht.

 

In plaats van tropisch hardhout wordt de laatste jaren steeds meer Europese hardhoutsoorten zoals eikenhout of robinia hout toegepast. De beschikbaarheid van deze duurzame Europese houtsoorten is veel hoger en bovendien zijn ze veel gunstiger geprijsd.

 

Om de prijs van de beschoeiingschotten  verder te drukken wordt vaak gebruik gemaakt van een mindere houtkwaliteit waar er deels nog waankanten (delen met schors) aan de planken zit. In Duitsland noemt men dit Seitenware.

 

Van Biezen Hout kan beschoeiingschotten leveren van eikenhout, robiniahout, lariks, douglas en europees naaldhout. Al deze houtsoorten zijn leverbaar met duurzaamheidcertificaat FSC of PEFC.

opgeklampte schotten met doekcombi schot beschoeiingcombi schotbeschoeiingsschotten gestapeld