Geimpregneerde palen

Van geïmpregneerde palen spreekt men als de houten palen zijn behandeld met chemische impregneermiddelen. Dit gebeurt om het hout te beschermen tegen aantasting door micro-organismen (bacteriën en schimmels) en insecten. Het impregneermiddel trekt tijdens het verduurzamingproces in het hout en vormt een schimmelwerende laag. Deze laag zorgt ervoor dat het hout minder snel wordt aangetast en zodoende veel langer meegaat.

Het impregneren zorgt ervoor dat het hout verkleurt. Meestal worden de geïmpregneerde palen groen van kleur. De laatste jaren zijn er ook impregneermiddelen ontwikkeld om het hout een natuurlijke bruine kleur te geven.

De naaldhouten palen worden meestal onder druk geïmpregneerd in een hermetisch afgesloten ketel (autoclave). Met een wordt vacuüm pomp wordt de lucht uit de ketel gepompt totdat alle lucht uit de houten palen verdwenen is. Daarna wordt het impregneermiddel toegevoegd dat vervolgens in het hout wordt geperst. Het impregneerproces duurt circa 4 uur en loopt volledig computergestuurd waarbij de kwaliteit te allen tijde gecontroleerd wordt.

Indien bewerkingen na de verduurzaming plaatsvinden, kan dit leiden tot houtaantasting op de plaats van de bewerking. Het is daarom van belang dat de bewerkingen van het hout plaats hebben gevonden voor het verduurzamingproces aanvangt.

Het beste is om na de houtverduurzaming de houten palen enige tijd te laten drogen voor ze gebruikt worden. Indien de palen in de open lucht gedroogd worden is deze droogtijd afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij veel wind, zon en geen neerslag, verloopt de droging het snelst. Om de droging te versnellen kunnen de geïmpregneerde palen ook gedroogd worden in een fixatieketel.

Bij de geïmpregneerde palen die van Biezen Hout verkoopt is het gehele verduurzamingproces verlopen volgens het KOMO keurmerk. We houden een ruime voorraad geïmpregneerd hout aan in onze opslag in Hierden. Neem gerust contact met ons op en vraag naar onze mogelijkheden.

gecreosoteerde palen