Geschilde palen

Geschilde palen zijn houten palen waarvan de bast is verwijderd. Men onderscheidt hierin 2 manieren van schillen: 1) wit schillen 2) cambio schillen. Bij cambio schillen wordt de paal ontschorst. Men schilt tot de cambium laag van de paal, waardoor de cambio geschilde paal er nog wat vlekkerig uit zal zien. Bij het wit schillen van houten palen wordt de schors en bast volledig verwijderd. Er zal zelfs vaak nog een gedeelte van de spintlaag worden weggeschild waardoor de geschilde palen een “witte” uitstraling krijgen. Nadat de bast (schil) is verwijderd blijft er een natuurlijk taps toelopende geschilde paal over. Bij Europees naaldhout is het natuurlijke verloop van de paal circa 0,75cm per strekkende meter. In geval van Europees loofhout zoals kastanjehout en robiniahout is het verloop iets kleiner (namelijk circa 0,5cm pm1)

Van Biezen Hout levert zowel de cambio geschilde als de wit geschilde palen. In onze loods in Hierden beschikken wij over 3 schilmachines om het hout te bewerken. Indien gewenst kunnen wij wit geschilde palen leveren die tevens gepunt en gekruind zijn. Wij houden in Hierden ruime voorraden aan in de wit geschilde palen. Deze palen worden verpakt met staalband in bundels of worden per pallet verpakt.

De wit geschilde palen worden voor verschillende toepassingen gebruikt:

  • Boompaaltjes: boompalen worden geplaats ter versteviging van de aanplant van jonge boompjes
  • Perkoenpalen: perkoenen zijn palen die in een gesloten rij palen in een beschoeiing worden geplaatst
  • Afrasteringspalen: afrasteringspalen of rasterpalen worden geplaatst in natuurlijke omheiningen, meestal worden deze palen geimpregneerd
  • Daksporen: houten daksporen of juffers worden vaak gebruikt in draag- constructies van daken van oude boerderijen en schuren. 
  • Piketpaaltjes: deze paaltjes worden toegepast bij het landmeten, waarbij de plek van het te bouwen object wordt gemarkeerd door de piketten.

De wit geschilde palen wij leveren in diverse lengtes en afmetingen. De lengtes lopen uiteen van 0,50 m t/m 15,00 m. De kop diameter kan variëren van 5 cm tot wel 40 cm. Van Biezen Hout is in staat om een goede kwaliteit geschilde palen te leveren, in een zeer korte levertijd en tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

perkoen palendaksporen larikspalen geschild 1,4m 8cm