Cloeziana hout

Oorspronkelijk is Cloeziana hout afkomstig uit het Gympie district in Z.O. Australië. Sinds ongeveer 1925 wordt Cloeziana hout in Zuid-Afrika aangeplant. De botanische naam luidt Eucalyptus Cloeziana. Van Biezen Hout levert Cloeziana palen die allen afkomstig zijn uit duurzaam beheerde plantage bossen uit Zuid Afrika. Alle houten Cloeziana palen die wij leveren kunnen met FSC keurmerk worden uitgeleverd.

Cloeziana hout voldoet aan de eisen van duurzaamheidklasse I. Dit betekent dat het hout een levensduur van meer dan 25 jaar heeft in contact  met grond en met water. Cloeziana palen hebben een kaarsrechte stam. De combinatie van sterkte, rechtheid en hoge duurzaamheid maakt deze houten palen erg geschikt voor in de waterbouw. De ronde palen worden gebruikt als golfbrekers, jachthavenpalen,palen voor klimtorens, afmeerpalen, en als constructiepalen voor o.a. bruggen en speeltoestellen.

In tegenstelling tot vierkante palen, treedt er bij ronde palen weinig houtverlies op. Daarom zijn Cloeziana palen vaak een goedkoper alternatief voor vierkant gezaagde tropische hardhout soorten. Voor rondhout waaraan hoge eisen aan de duurzaamheid en sterkte worden gesteld, is Cloeziana hout een perfecte oplossing.

Het enige nadeel van de Eucalyptus houtsoort is de neiging tot trekken en scheuren. Dit komt ook voor bij andere houtsoorten zoals eikenhout. Om de scheurvorming tegen te gaan worden de palen aan de kop zijn kant voorzien van een ijzeren kramplaatje. De diameter wordt gemeten aan de dikke kant van de Cloeziana paal. Er wordt een tolerantie toegestaan in de afmeting van de kopmaat van plus of min 3 cm.

 

kraan met houtklem