Cambio geschilde palen

Cambio geschilde palen zijn houten palen waarvan de schors is verwijderd. Bij deze ontschorste palen of cambio ontschorste palen snijden de schilmessen tot de cambium laag van de houten stam. Omdat bij het cambio schillen alleen de schors wordt verwijderd zie je over de gehele stam nog vlekkerige plekken van de schors en cambium zitten. Het verschil met wit geschilde palen is dat daar de messen dieper in de stam snijden waardoor de palen geheel “wit” worden. Omdat de messen niet diep in de stam snijden kan het ook gebeuren door oneffenheden in de stam dat er soms nog restjes schors blijven zitten.

Het cambio schillen gebeurt vaak bij de zogenaamde  hout afkortstations waarbij langere heipalen in rechte stukken worden afgekort. Het wit schillen van houten palen gebeurt meestal bij speciale hout schilbedrijven. Grote en dikke palen worden vaak eerst cambio geschild voordat men de palen wit schilt. Omdat dan de schors al verwijderd is lopen de palen gemakkelijker door de schilmachine wat gezien de grootte en zwaarte wel gewenst is. Cambio schillen is eenvoudiger dan het wit schillen van palen ener gaan minder  kubieke meter hout verloren.

Omdat de cambio geschilde palen een stuk economischer geproduceerd kunnen worden, vormen ze een goedkoper alternatief voor de wit geschilde palen. Met name voor beschoeiingswerken en onderheide rioleringsprojecten waarbij de houten palen grotendeels onder het wateroppervlak worden geplaatst worden de cambio geschilde palen vaak toegepast

De cambio geschilde paal is te leveren vanaf een dikte van 11/12 cm aan de kopzijde. Lengtes kunnen geschild worden tot wel 15 meter.

 

heipalen cambio geschild